logo-kol-ha

יוקר המחייה בישראל – מה העתיד צופה לנו?

נלי, צוות קול האישה
נלי, צוות קול האישה

נלי, חוקרת העסקים הקטנים מהצד הנשי, ידועה בתור כזו שחופרת לעומק עד שמוצאת את אשר על ליבה ובכיסה

כולנו מדברים על יוקר המחייה בישראל ללא הרף – אך האם ישראל כל-כך יקרה באמת? ואיפה אנחנו עומדים בהשוואה לשאר מדינות ה-OECD? בכתבה זו, החלטנו להסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על יוקר המחייה בישראל – נתונים, השוואה למדינות אחרות, וכמובן גם נדבר על הכיוון אליו המדינה הולכת. 

 

יוקר המחייה בישראל – קצת רקע

 

קודם כל, חשוב להדגיש כי היום לא מסובך בכלל לקרוא נתונים אודות יוקר המחייה בישראל, וניתן לראות לא מעט מוסדות מחקר כלכלי-חברתי שידועים בזכות הנגשה של מידע חשוב כזה, כמו לדוגמא מוסד שורש. במהלך שנת 2022, התפרסם דו"ח של ה-OECD, לפיו ישראל נמצאת במקום הראשון בתור שיאנית יוקר המחיה מבין 38 המדינות החברות בארגון. ישראל למעשה עקפה מדינות שידועות בזכות היותן יקרות מאוד כמו איסלנד או שווייץ, אם כי ראוי לציין שבמדינות כאלו השכר גבוה הרבה יותר מהשכר הממוצע במשק כאן בישראל. ליתר דיוק, יוקר המחייה בישראל גבוה ב-38% מהממוצע של מדינות הארגון.

 

אז למה ישראל כל-כך יקרה בעצם?

 

הסיבות לכך שישראל כל-כך יקרה הן רבות ומגוונות. אחת הסיבות העיקריות היא כמובן, שיעור השתתפות נמוך בכוח העבודה בצורה משמעותית. למעשה, שיעור המועסקים בישראל במשרה מלאה נמוך מאוד, כאשר ניתן לראות שיעורי השתתפות נמוכים מאוד מצד גברים חרדים לצד נשים מוסלמיות, בעיקר בנגב. חשוב להבין כי האוכלוסייה החרדית מונה כיום מעל ל-1.3 מיליון נפשות, עם קצב גידול של מעל 4% בשנה. במילים אחרות – קצב הגידול הוא מעל 50% מדי עשור. אז האם אנחנו מסוגלים להמשיך במתכונת בה ישנו שיעור השתתפות של 50% בלבד בכוח העבודה של גברים חרדים לאורך זמן? ובכן, חשוב להבין כי במקרים בהם אדם אינו עובד (לפחות לא ברמה מוצהרת), נטל המס על עובדים גדל כתוצאה מכך באופן טבעי. קופות החולים לצורך העניין, מקבלות תשלום עבור כל מבוטח. כתוצאה מכך, הן תמיד "יעדיפו" משפחה גדולה, עד למצב בו עדיף לקופות החולים "לדחוק הצידה" את האוכלוסייה המשלמת בעלת מספר נפשות קטן יותר. 

פייסבוק
לינקדאין
ווטסאפ
כתבות נוספות שיעניינו אותך